vasking

Hvem har vel ikke kjøpt brukt LEGO? De fleste gangene ønsker vi å vaske LEGO brikkene før bruk. Men hvordan foregår vasking av LEGO? Vel, det er flere metoder som blir brukt, men ikke alle anbefalt av LEGO. DUPLO brikker kan vaskes på samme måte.

 
Hva må vi tenke på før vasking?
Uansett hvilken metode du velger må vi sortere ut brikker med elektronikk, motor,  metall i seg, slik som gamle dekk (f.eks 3137c01 og 4180c04) og gamle togskinner. Men også brikker med klistremerker bør du plukke ut. Ellers vil klistremerkene enten blir ødelagte eller forsvinne helt fra brikkene.
 
Dette skriver LEGO på sine nettsider:

Rengjøre og vaske LEGO® brikker
Vi anbefaler at du rengjør LEGO® deler for hånd ved maksimalt 40 °C (104° Fahrenheit). Høyere temperaturer kan påvirke delenes kvalitet. Du kan legge til et mildt vaskemiddel i vannet, men husk å skylle godt med rent vann etterpå. Brikkene må ikke settes i en vaskemaskin eller oppvaskmaskin. Lufttørk dem ved romtemperatur, aldri i en stekeovn eller mikrobølgeovn eller med en hårtørker.

 
Vasking i balje

 • Legg LEGO brikkene i balje med lunket vann. Ikke varmere enn at du kan ha hendene i det, maksimalt 40° C (104° Fahrenheit). Brikkene kan også legges i vaskeposer, vaskeposene er å få kjøpt på blant annet matbutikker. Ikke fyll posene helt fulle, la det være mulig å komme vann mellom brikkene.
 • Har i noen dråper Zalo, grønnsåpe eller annet mild rengjøringsmiddel. Hvis du vil desinfisere brikkene kan du bruke noen dråper klorin, men ikke la brikkene ligge lenge i klorinvann. Da blir brikkene misfarget.
 • La de ligge i baljen i et par timer. Er de veldig skittene, bytt vannet når det ikke er lunket lengre og la de ligge et par time til. Fortsatt ikke rent kan du la de ligge i vann over natten.
 • Skyll minst 2-3 ganger for å få vekk all såpe eventuelt flere ganger om såpen ikke er vekk.
 • Er noen brikker fortsatt skittene, kan du bruke en tannbørste eller neglbørste å børste vekk skittene før ny skylling. Men ikke bruk en hard kost som lager merker i brikkene.
 • Ta brikkene ut av posene og legger brikkene på håndkle på gulvet med varmekabler om du har det. Du kan også ta brikkene i et dørslag for å få ut mest mulig vann før du legger brikkene på et håndkle. Om sommeren kan du også legge de ute i sola for å tørke. Snu på brikkene innimellom slik at vann inni brikkene kommer ut.
 • Du kan selvsagt vaske brikkene i balje uten vaskeposer.
Oppvaskmaskin og vaskemaskin (Ikke anbefalt)
 • Legge brikkene i putetrekk eller vaskepose å pass på å få posen tett slik at ingen brikker faller ut.
 • Maks maksimalt 40° C (104° Fahrenheit) og ingen sentrifugering, på den mest skånsomme innstillingen du har på maskinen.
 • I oppvaskmaskin bruk kun toppstativet.
 • Tørking på samme måte som vasking i balje.

Ikke bruk en tørketrommel eller oppvaskmaskinens tørke innstillinger, da varmen kan vri LEGO brikkene alvorlig!

Det er store muligheter for å ripe opp eller ødelegge brikkene på andre måter i oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen. For ikke å snakke om faren for at posen brikkene ligger i revner og brikkene havner i alle kriker og kroker i maskinen.

Vasking av 4.5V, 9V og 12V togskinner

Vasking av togskinner har jeg ingen erfaring med. Men uansett hva du gjør ikke bruk noe som skader metallet, slik som grovt sandpapir.

Fjerning av støv på ferdig bygget LEGO

Den enkleste måten å fjerne støv av ferdigbygget LEGO er å bruke en sminkekost.

Hvordan vasker og tørker du dine LEGO brikker? Kommenter nedenfor 🙂

Kilder: brikkelauget.nolego.com og thebrickblogger.com

Under LEGO i menyen finner du alle innlegg på BrikkeFrue.

Vi legger ut nye innlegg nesten hver dag! 

Lurer du på hvem som driver BrikkeFrue? Du kan lese om oss her 🙂 
Du finner BrikkeFrue på Facebook, Instagram, Threads og TikTok.

Tips oss gjerne på hva vi kan skrive om 😊

https://www.tiktok.com/@brikkefrue      

Fysiske LEGO butikker i Norge: Brikkebutikken på Kongsvinger, CF Bricks i Oslo, Klossehuset i Lier og Brikkeparadis i Moss
I innlegget «Hvor kan du kjøpe LEGO? Nytt og brukt…» finner du alt du trenger å vite om disse butikkene og mye mer til.

Bricklink: Norske butikkerSvenske butikker og Danske butikker. Finn ditt land på Bricklink.

Translate »
Facebook

Pin It on Pinterest

Følg oss
Se bilder