Den fargerike verden av LEGO

Den fargerike verden av LEGO

Jared Hinton fra Rebrickable har lagt ut artikkelen Den fargerike verden av LEGO som er publisert på Rebricable. Denne har jeg fått lov til å dele med dere. Jeg har med vilje ikke oversettet fargene, da det er de engelske fargene vi må forholde oss til på LEGO sine sider og på andre LEGO sider som Rebricable, Brikcset og Bricklink.

I dette innlegget er tekst og foto av Jared Hinton /Rebrickable

Ettersom Rebrickable har vokst og utviklet seg i løpet av de siste 10 årene, har også vår tilnærming til hva vi ønsker å levere til LEGO fellesskapet. Fokuset vårt vil alltid være MOCs, det er vår lidenskap og alt vi gjør er å gjøre det lettere for alle å bygge hva de vil. Men det har vært økende innsats, drevet av våre brukere, for å lage en database som er uten sidestykke. En one-stop-shop for å hjelpe deg med å organisere samlingen din og sette sammen LEGO historien. Med det i tankene har du kanskje lagt merke til at vi nylig utvidet farge smaken vår til å inkludere mindre kjente farger fra tidligere LEGO og noen nye som ble feilaktig blandet inn i eksisterende farger. På grunn av den enorme mengden endringer tenkte jeg at det ville være greit å gi deg en liten gjennomgang av hva som er endret.

En historie om LEGOs farge palett

Etter hvert som internett ble mer populært, ble også AFOLs mulighet til å samle og dele informasjon om LEGO historier. LEGO før 2005 holdt informasjon ganske nært brystet. Element nummer var ikke vanlig informasjon, og fargekoder og navn var ikke offentlige. Det meste av informasjonen vi har i dag er takket være innsatsen til noen få utvalgte som møysommelig bygget databaser med informasjon på begynnelsen av 90-tallet. Det er fortsatt mye vi ikke vet sikkert, men det blir mindre og mindre for hver dag.

LEGO har en offisiell palett som de lager for sine designere. De deler ut en ny hvert år. Den består av alle tillatte farger (fargene i produksjon) i en 2×2-flis, vanligvis med fargebetegnelsesnummeret trykt på den, lagt ut i en slags periodisk tabell lignende layout. Disse palettene er veldig hemmelige, men er noen ganger oppdaget i designer videoer eller bilder. Bildet nedenfor er et skjermbilde tatt fra denne videoen.

Men ikke alle farger er farger. For funksjonalitetens skyld behandler vi dem alle likt, men LEGO gjør det ikke. Det er fargen en del er støpt med, så er det finish som er påført delen etter støpning, som ofte refereres til som «Effekter». I lang tid behandlet ikke LEGO effekter som farger og ga dem ingen offisiell betegnelse. Del EID-beskrivelser ville inneholde noe som ville forholde seg til hvilken type belegg delen hadde, men den tildelte fargen ville være delens ‘grunnfarge’. For eksempel har del 6141 i Chrome Silver EID 4237201 som er tildelt fargen ‘Sølv’ som er det vi anser for å være Pearl Light Grey, men EID-beskrivelsen sier «ROUND PLATE 1X1 SILVERMETAL» og forteller deg at denne Pearl Light Grey delen har metallisert Sølv effekt (LEGO navn for Chrome). Nedenfor er en oversikt over forskjellige farge typer:

Type Beskrivelse
Solid  Den vanligste typen. Ganske selvforklarende.
Transparent  En annen vanlig type. Alle de klare fargene som lyset skinner gjennom.
Metallic  Et matt reflekterende belegg på toppen av en støpt farge. Populært etter at LEGO tok beslutningen om å slutte å lage Chrome-deler.
Chrome  Et svært skinnende reflekterende belegg.
Pearl  Til forveksling referert til som Metallic av LEGO, er disse støpte farger ikke en brukt effekt. De kan se litt virvlet ut.
Glitter  Metalliske partikler blandes med en farge (vanligvis gjennomsiktig av åpenbare grunner) før støpning for å legge til den glitrende effekten.
Satin  Den nyeste typen lagt til i 2020, vi kaller dem Opal (Opalescent) fordi de har den typen iriserende utseende som en opal.
Speckled  Et flekkete/flekkete belegg av metallic. Disse fargene blir veldig forvirrende når det gjelder hvordan LEGO definerte dem. Heldigvis varte de ikke lenge, så forvirringen er begrenset.
Milky  En svært begrenset brukstype, nesten eksklusiv for Glow in the Dark-delene. Det er en farge som heter Milky White som faktisk bare er de ufargede pellets som LEGO smelter for å lage deler. LEGO kaller det «Nature», men det har ikke blitt sett siden 2008.
 

Solid

Transparent

Metallic

Chrome

Pearl

Glitter

Satin

Speckled

Milky

Rebrickable’s Technicolor Dreamcoat

Med den biten av historien ferdig, kommer jeg til det viktige, det som påvirker deg. Som jeg sa ovenfor, hadde vi ikke alltid all informasjonen vi trengte for å identifisere alle fargene korrekt. Det er forskjellige mennesker som har lagt ned en betydelig innsats for å prøve å finne ut av det hele. En av de mest populære og omfattende innsatsene ble utført av Ryan Howerter. Ved hjelp av utallige andre AFOLer, laget han en liste over alle kjente LEGO farger sammen med bilde samlings bilder for hver farge som du kanskje har sett på Brickset.

Jeg brukte hans forskning i stor grad som utgangspunkt for våre endringer og tillegg. Så gjennom uttømmende manuelt arbeid (og et par skript fra Tobymac) gikk jeg gjennom hver eneste farge for å sikre at vi hadde ting riktig. Som med alle større endringer i Rebrickable-databasen foretrekker vi den lettere berøringen. Vi gjør så få antagelser som mulig, og endrer kun det vi trenger. Akkurat som med alt annet i livet kan det ha vært noen feil, så hvis du oppdager noe iøynefallende, vennligst gi oss beskjed ved å bruke endringsforespørsler.

Her er detaljene om noen av de mer merkbare endringene.

Copper, Reddish Gold og Metallic Copper

Flere brukere med ørneøyne kan ha lagt merke til at moderne Copper deler EID-bilder så merkbart annerledes ut fra gamle Copper deler EID-bilder. Nå betyr ikke dette nødvendigvis at noe var galt, LEGO er kjent for sine EID-bilde inkonsekvenser, men det var noe som vekket min interesse og startet meg ned i dette kanin hullet. Etter å ha bekreftet at gamle Copper og nye Copper deler så annerledes ut i det virkelige liv, gravde jeg dypere. Det viste seg at LEGO faktisk endret Copper. Eller mer nøyaktig pensjonert farge 139 Copper rundt 2012, men så introduserte en ny farge de kaller 346 Copper Metallic i 2017. Å se gjennom EID-ene for alle Copper delene bekreftet denne endringen. I tillegg til dette fant jeg ut at en annen farge hadde blitt kombinert med 139 Copper, en som LEGO kaller 189 Reddish Gold.

Forandringen:
Vi la til 346 Copper Metallic, og kalte det Metallic Copper for å matche navne standardene våre. Og lagt til 189 rødaktig gull. Deretter endret vi alle berørte EID-er og varelager for nøyaktig å gjenspeile de offisielle fargene.

134 – Copper (139 Copper) – Brukt mellom 2003 – 2012.

1065 – Reddish Gold (189 Reddish Gold) – Brukt mellom 2003-2005.

1063 – Metallic Copper (346 Copper Metallic) – Brukt fra 2017 til dags dato.

En hel haug med Pearl farger

En enkel endring å implementere var tillegget av en hel rekke pearl farger. Som jeg nevnte ovenfor, kaller LEGO disse ‘metalliske’ fargene, men ikke la det forvirre deg og forventer å finne en kul haug med reflekterende deler. Dette er pearl farger som Pearl Gold eller Pearl Dark Grey. De hadde begrenset bruk nesten utelukkende i Bionicle, men er mer moderne deler, så de hadde alle EIDer som gjorde det veldig enkelt å identifisere feilene. Delene ble blandet med sine respektive Solid nyanser.

Forandringen

Lagt til pearl red (LEGO ID 184 Metallic Bright Red), Pearl Green (186 Metallic Dark Green), Pearl Brown (187 Metallic Earth Orange), Pearl Blue (185 Metallic Bright Blue) og Pearl Black (149 Metallic Black) til databasen og flytte alle berørte EIDer og deler.

 

Problemet med Pink

Ikke fortell datteren min at jeg sa dette, men Pink er irriterende. Det er flere nyanser enn nødvendig, og flere har stort sett samme nyanse. Her er en grov oversikt over tidslinjen til rosa:

Rebrickable Farger LEGO Fager Estimert når de her vært i bruk
13 Pink 9 Light Reddish Violet 1994-2006
1087 Duplo Pink 16 Pink 1980-1996
77 Light Pink 17 Rose 1991-1995
351 Medium Dark Pink 22 Medium Reddish Violet 1993-2004
5 Dark Pink 221 Bright Purple 2004 til dags dato
29 Bright Pink 222 Light Purple 2003 til dags dato
77 Light Pink 223 Light Pink Ukjent om den har vært i bruk

 

Forandringene
De desidert mest kompliserte endringene jeg har gjort. For det første Medium Dark Pink. Denne nyansen er nesten identisk med den moderne Dark Pink i det virkelige liv. Så mye at fargene hadde blitt kombinert. Heldigvis har vi en haug med EIDer som offisielt bruker denne fargen, så jeg var i stand til å finne en haug med deler som brukte denne fargen. Ved å bruke dem og følge delene til settene deres, var jeg i stand til å fastslå et røft år hvor fargen ble endret til den nye Dark Pink, 2004-2005. Dette falt sammen med den store LEGO farge revolusjon i 2004, som så endringen med de grå og brune mest merkbare.

Vi hadde allerede Medium Dark Pink i databasen vår, men for å komplisere ting ytterligere hadde noen korrekt identifiserte MDP-deler blitt blandet inn med deler som bruker en annen nyanse av pink som vi manglet i databasen, 16 Pink (ikke å forveksle med pink i vår database som er LEGO farge 9 Light Reddish Violet, derfor er pink er et helv….!). Så vi måtte legge til den pink og valgte navnet Duplo Pink da vi mangler navn på rosa nyanser, og fargen hadde mest bruk i Duplo. Den feilaktige Medium Dark Pink delene ble flyttet til Duplo Pink og den feilaktige Dark Pink delene ble flyttet til Medium Dark Pink.

Deretter har vi en farge kalt Light Pink (LEGO ID 223 Light Pink), men det er ukjent hvor denne delen ble brukt, om i det hele tatt. Da manglet vi en farge som het 17 pink. Vi tok beslutningen om å legge til Rose (fargen, ikke blomsten) i Light Pink oppføringen og kombinere fargene til en tid hvor mer informasjon er kjent. Fargen antas å ha blitt brukt utelukkende i Paradisa temaet, men jeg kunne ikke finne nok informasjon til å være sikker på endringer fra Pink til Light Pink, så denne fargen er fortsatt stort sett ubrukt bortsett fra noen Scala og Belville klær.

Til slutt la vi til en siste rosa nyanse kalt Clikits Pink (LEGO ID 295 Flamingo Pink). Fargen ble brukt eksklusivt for Clikits slik at navnet ble valgt for bedre å kommunisere fargene begrenset bruk.

 

 

 

 

Føler Rust-y

Den neste store endringen er forsøket på å identifisere nyansene Rust, Earth Orange, Dark Orange, Dark Nougat, Dark Flesh, Fabuland Red og overraskende Red. Dette er mer komplisert på grunn av delenes alder. Nesten ingen elementinformasjon er kjent for disse fargene, så jeg måtte følge Ryan Howerters ledetråd om hva som er hva.

Forandringene

For det første, tillegget av Fabuland Red (LEGO ID 13 Red Orange). Ofte forvekslet med Rust er dette bare kjent for å eksistere i et lite antall deler. Deretter måtte vi rydde opp hele «hvilken farge er Rust og hvilken del er tilsynelatende bare Red». Det er en dyp nyanse av rødt som vi identifiserer som rust, det er ganske tydelig en annen farge enn noe annet, men dette er ikke fargen LEGO anser for å være Rust. Rusten deres er mer oransje. For å begrense forvirring med den eksisterende Rust la vi til en ny farge kalt Rust Orange (LEGO ID 216 Rust). Så hva er den deep Red fargen? Vel tro det eller ei Ryan anser det for å være Red når det brukes til å lage mykere plast deler. Jeg vet ikke om jeg er helt overbevist, men selv om han har rett er det så annerledes at det fortjener en egen oppføring. Så vi har latt disse ‘Red’ Rust delene ligge under den eksisterende Rust fargen.

Med Rust ute av veien, var neste utgave å sortere ut Dark Nougat, Dark Flesh (ja, de er forskjellige offisielle LEGO-farger), Earth Orange og Dark Orange. LEGO ID 128 Dark Nougat er en farge vi faktisk ikke identifiserte riktig i databasen vår. Dette er på grunn av den ekstremt begrensede bruken. Den ble feilaktig blandet med mørk oransje. Så vi la til Dark Nougat og flyttet alle berørte EIDer og deler.

 

 

 

 

 

 

Så jeg er sikker på at mange av dere har lest så langt og har ventet på en kunngjøring om Flesh fargene. Du leste Dark Flesh og Dark Nougat ovenfor og ble helt begeistret. Vel, her kommer det…

En farge med et hvilket som helst annet navn vil lukte søtere

Etter tilbakemeldinger fra samfunnet vårt, intern diskusjon og litt godt gammeldags hardt arbeid, gjør vi endringen fra å bruke ordet Flesh i farge navnene våre. Dette er for å begrense forvirring, og bringe oss på linje med andre nettsteder og LEGO, men enda viktigere fjerner det alle barrierer folk måtte ha for å føle seg inkludert i LEGO fellesskapet. Det er en liten endring, og en som har blitt diskutert på internett og vil fortsette å være, er jeg sikker på, men for admin teamet kokte det ned til dette.
1) Å endre det har ingen bred negativ innvirkning på samfunnet annet enn den svært små ulempen med å lære de nye navnene.
2) Hvis det å endre det hjelper bare én person til å føle seg mer inkludert enn det er verdt den mindre ulempen.

Original Name New Name
Light Flesh Light Nougat
Flesh Nougat
Medium Dark Flesh Medium Nougat
Dark Flesh Medium Brown

For å være tydelig, denne delen av farge skift diskusjonen er ikke åpen for debatt. Vi er stolte av samfunnet vårt her og vår evne til å kommunisere med respekt og forståelse, og vi vil ikke at diskusjoner som ikke er LEGO skal påvirke det. Flesh/Nougat debatten blir uunngåelig opphetet, så vi vil fjerne eventuelle kommentarer om denne endringen, positive eller andre for å unngå at upassende ting blir sagt. Dette er ikke stedet for å diskutere dette, du er velkommen til å ha denne diskusjonen på andre sider.

Den fullstendige listen

Vi la til flere farger i databasen i løpet av dette prosjektet. De jeg ikke snakket om påvirket temaer med begrenset interesse som Duplo og Clikits. Nedenfor er listen over hver farge som er lagt til, inkludert de som er diskutert ovenfor:

Rebrickable ID LEGO ID
1063 Metallic Copper 346 Copper Metallic
1064 Fabuland Red 13 Red Orange
1065 Reddish Gold 189 Reddish Gold
1066 Curry 180 Curry
1067 Dark Nougat 128 Dark Nougat
1068 Reddish Orange 123 Bright Reddish Orange
1069 Pearl Red 123 Metallic Bright Red
1070 Pearl Blue 185 Metallic Bright Blue
1071 Pearl Green 186 Metallic Dark Green
1072 Pearl Brown 187 Sand Yellow Metallic
1073 Pearl Black 149 Metallic Black
1074 Duplo Blue 188 Tiny Blue
1075 Duplo Medium Blue 269 Tiny-Medium Blue
1076 Duplo Lime 15 Lemon
1077 Fabuland Lime 14 Pastel Green
1078 Duplo Medium Green 210 Faded Green
1079 Duplo Light Green 233 Light Faded Green
1080 Light Tan 224 Light Brick Yellow
1081 Rust Orange 216 Rust
1082 Clikits Pink 295 Flamingo Pink
1083 Two-tone Copper 176 Red Flip/Flop
1084 Two-tone Gold 178Yellow Flip/Flop
1085 Two-tone Silver 179 Silver Flip/Flop
1086 Pearl Lime 200 Lemon Metallic
1087 Duplo Pink 16 Pink
Gjensyn med tidligere farger

I fjor skrev jeg en artikkel kalt Upopulær mening  (les her) og diskuterte litt statistikk om hvor mange farger LEGO trakk seg tilbake på midten av nittitallet. Med tillegg av alle fargene ovenfor var jeg opptatt av å se hvor mye ting hadde endret seg, så jeg tryglet Nathan om å kjøre rapporten sin på nytt for å gi meg et nytt diagram for sammenligning. Som du kan se nedenfor har mønsteret stort sett holdt seg det samme med den høye toppen tidlig på 2000 tallet og den plutselige nedgangen på slutten av 2000 tallet, men det den nye viser er hvor mye verre LEGO farge problem var i den perioden. 2004 og 2005 knuste de 100 fargene i bruk, og 2003 og 2006 nærmet seg også 100.
Her er det originale diagrammet fra i fjor, dette viser hvor mange forskjellige farger som ble brukt i hvert år:

Here is the new, updated version:

Hva jeg ikke gjorde

For de som er kjent med Ryan Howerters diagram (eller de av dere som nettopp så det ved å klikke på lenken ovenfor), har du kanskje lagt merke til at vi ikke har lagt til alle fargene han har identifisert. Hvorfor? Av mange grunner.

Det er fem farger som ble brukt eksklusivt til LEGO klokker. Gear er allerede et lite interesseområde for Rebrickable på grunn av den begrensede brukbarheten til delene deres. Hvis jeg ikke bare hadde lagt til 25 farger, kan jeg ha vurdert å legge dem til, men å legge til fem til virket som en ekstrem endring for liten gevinst. Det er flere farger som mangler for Clikits temaet som ble ekskludert av lignende årsaker, sammen med vanskeligheten med å finne ut hvilken del som er hvilken nyanse.

Til slutt alle gull og sølv nyansene. Du er sannsynligvis klar over de mange nyansene av Pearl Gold, og vanskeligheten med å bestemme hva som er Flat Silver og hva som er Pearl Light Grey. Dette er fordi AFOL fellesskapet kombinerer et dusin av disse fargene til en liten håndfull. Dette er en veldig utfordrende oppgave som vil ta meg lengre tid enn alt arbeidet jeg har gjort så langt å finne ut av. Kanskje en dag vil dette bli gjort, bare ikke i dag.

Takk skal du ha

En stor takk til Ryan Howerter og alle som hjalp ham. Arbeidet hans var avgjørende for å finne ut av dette puslespillet. Jeg vil også takke alle brukerne som har sendt inn del bilder. Jeg hadde ikke klart å ordne opp uten den hjelpen. Også en takk til bilde innsendere hos Bricklink og Brickowl for hjelp med ytterligere visuelle hjelpemidler.

Build On,

Jared

P.S. For de Shakespeare-fansen som er sinte med feil sitatet mitt, det var med vilje, ikke legg igjen en sint kommentar!

Andre nyttige innlegg og nettsider: LEGO farger, Rebrickable farger, Brickset farger.

Kilde: Rebrickable

Under LEGO i menyen finner du alle innlegg på BrikkeFrue.

Vi legger ut nye innlegg nesten hver dag! 

Lurer du på hvem som driver BrikkeFrue? Du kan lese om oss her 🙂 
Du finner BrikkeFrue på Facebook, Instagram, Threads og TikTok.

Tips oss gjerne på hva vi kan skrive om 😊

https://www.tiktok.com/@brikkefrue      

Fysiske LEGO butikker i Norge: Brikkebutikken på Kongsvinger, CF Bricks i Oslo, Klossehuset i Lier og Brikkeparadis i Moss
I innlegget «Hvor kan du kjøpe LEGO? Nytt og brukt…» finner du alt du trenger å vite om disse butikkene og mye mer til.

Bricklink: Norske butikkerSvenske butikker og Danske butikker. Finn ditt land på Bricklink.

Translate »
Facebook

Pin It on Pinterest

Følg oss
Se bilder