En prat med brikkemester Erik Legernes
BrickNerd har hatt en prat med Brikkemester Erik Legernes fra LEGO Masters Norge.

Eduard Petrac fra Mastiff har intervjuet Brikkemester å lagt ut på BrickNerd. Dette har jeg fått lov til å dele med dere.
Tekst og foto: Eduard Petrac

Vi har tidligere delt en titt på deltakerne og studioet, så nå er det på tide å prate med Brikkemester Erik Legernes, årets dommer for «LEGO Masters Norge». Bare så du vet det, er han den som har «skylden» for mange interessante LEGO-temaer og deler – men vi vil dele «bare» de viktigste. Vikings (but of course!), Exo-Force, Atlantis, Ninjago, Chima, Dimensions, mini-ball joints, stud shooters, Ninjago spinners… Jeg tror du skjønner ideen!

Brikkemester Erik Legernes og Brick Nerdly

BrickNerd: Først må jeg bare si takk for alt LEGO-arbeidet ditt! Jeg tror at jeg kan snakke på vegne av alle fans av de nevnte temaene. La oss nå få ballen til å rulle. Erik, kan du presentere deg selv og si noe om reisen din med LEGO-klosser?

Erik: Tusen takk! Vel, jeg ser på meg selv som en leketøys oppfinner, og min nåværende tittel er Creative Director. Mine første 15 år i LEGO handlet om å finne opp nye leke verdener. Jeg begynte som designer i år 2000, da jeg jobbet med LEGO sport (basketball, X-games og fotball). Viking-tema var mitt første ledende tema tilbake i dagene. Etter lanseringen av Exo-Force ble jeg utnevnt til Creative Director.

Som leder av et team på fem designere har vi jobbet med LEGO hjemme dyrkede IP-er kalt «the Big Bangs» – Atlantis, Ninjago, Chima og Nexo Knights – noen av dem du allerede har nevnt. Creative Director er ansvarlig for å lede teamet og ta beslutninger om nye elementer, design stil på modellene, leke verdi og hvordan modellen blir presentert på esken til sluttproduktet. Men med store talenter er den jobben mer en dialog.

BN: Det er litt av en reise! Kan du, uten å verdsette mindre av andre temaer, fortelle oss hvilket som var/er ditt favoritt tema du var involvert i?

Erik: Ninjago! Det er min favoritt. Det var en flott prosess og hardt arbeid med mange dyktige kollegaer. Vi hadde noen fantastiske workshops med barnegrupper som ga oss mange gode innspill til retningen for hele temaet.

BN: Forutsatt at du ikke er den eneste designeren fra Norge som jobber i LEGO, måtte du trekke stå for å bli en Brikkemester? Tenkte du på at du sannsynligvis vil bli en TV-stjerne?

Erik: Ikke noe sånt, nei (ler). Det er noen få nordmenn her, men jeg ble valgt ut til intervjuet. Mathew James Ashton (Vice President of Design) og Søren Dyrhøy (Dansk Brikkemester) omtalte meg for interessentene. Jeg har informert meg selv om hvordan jeg skal forholde meg til denne virkelig, virkelig vanskelige og viktige jobben. Da kom alle klossene på plass og jeg er nå Brikkemester hos “LEGO Masters Norge”. Jeg har aldri vurdert å bli mer kjent, nei. Jeg ønsket å lære mer om underholdningsindustrien fra denne (innside) vinkelen. Og ha det gøy!

BN: Med å ha vært Creative Director i ganske mange år nå, jobbet med kollegaer til daglig, og i bunn og grunn vært «dommer» på jobben, er du vant til å ta vanskelige avgjørelser. Vil du si at det er stor forskjell mellom showet og faktisk designer arbeid?

Erik: Som jeg allerede har nevnt, ser jeg på meg selv som en leketøy oppfinner. Og i alle disse årene i LEGO som Creative Director, er jobben min faktisk ganske lik: Evaluere designers arbeid, gi tilbakemelding på nye veier og retninger, og kjøre leke tester i USA og Tyskland. Jeg har vært ansvarlig for design arbeid på mer enn 200 modeller som er lansert.

Når jeg lanserer et nytt LEGO-tema, vil jeg at modellene skal være unike og aldri sett før, og med stor leke verdi. Innovasjons delen som jeg aldri har sett før er det jeg ser etter i showet. Deltakerne i LEGO Masters må imponere og bygge unike og fantastiske modeller. Men de må også tenke smart og passe til gjeldende oppgave.

BN: Kunne du tenke deg å sette LEGO-laget ditt gjennom et lignende oppsett som LEGO Masters-deltakere?

Erik: Vel, vår faktiske arbeidsdag er ganske lik. Vi bygger prototyper hver dag – for det meste skisserer vi modeller som indikerer størrelse og stilretning. Men jeg liker forslaget ditt om å gjøre et LEGO Masters tillegg – med deler og tidsbegrensninger… jeg tror jeg kommer til å gjøre det!

BN: La oss snakke om brikkerommet. Du har vært i det mange ganger. Hvordan vil du vurdere det fra ditt perspektiv? Det er så mange deler der, men det kan aldri bli nok LEGO, ikke sant?

Erik: Det kuleste med brikkerommet er hvordan alt er presentert i gjennomsiktige bokser og alle minifigurene bygget opp. Men sammenlignet med brikke biblioteket vårt i Billund er det ganske lite. Bare minifigurdelen med egne deler er 20 meter lang.

BN: Apropos deler, det må ha vært noen ganger du ble overrasket over måten et bygg ble presentert på under en episode. Fikk du hakeslepp av hvordan deltakerne brukte klosser og deler?

Erik: Jeg må innrømme at jeg gjorde det en del ganger. Jeg må være forsiktig med denne – vi ønsker ikke å gi bort spoilere for leserne. En av dem var minifigurbeina, som ble brukt i første episode av Ebbe og Joakim som seil for båten. Bruken av krabben og planten for å skildre et uttrykk på et ansikt var også ganske spennende å se. Slangen er en ganske allsidig del, så den ble brukt i mange av modellene. Og … vel, vi bør stoppe her! (ler).

BN: Selvfølgelig. Vi er kjent med designere som prøver å bruke favorittdelen(e) i designene sine. Selv om du er konsept designer og vurderer skisse modeller, har du en spesiell del som er din favoritt?

14417 Plate Special 1 x 2 with 5.9mm Centre Side Towball

Erik: Det er sant, jeg har ikke noe å si på hvilke deler som kommer til å være i modellene. Men jeg har et favoritt del. Vi kaller det «platen 5mm kuleledd». Det gjør det mulig for designeren å konfigurere og sette modellene sine i vridde posisjoner med mye dynamikk. Dessuten hjelper buede og formede elementer modellene til å få et mer «ekte utseende» til dem. Og la oss ikke glemme alle de lyse og livlige fargene. Jeg liker rett og slett en modell mer hvis den er fargerik.

BN: Vi kan uten tvil si at deltakerne på showet har en LEGO-fanbakgrunn. Å vite at «klossen» er viktig, har du sett designere komme til LEGO uten noen spesifikk fanbakgrunn? Er det å være en AFOL en velsignelse eller en forbannelse for dette showet? For eksempel kan du ha et super spesifikt stykke du trenger i samlingen din som ble laget i 2008 som passer til en modell du bygger. Men på LEGO Masters har du bare tilgang til «bare» delene som er i produksjon.

Erik: Jeg har jobbet med flotte AFOLer over tid, og jeg tror det er en styrke å være i fellesskapet og lære av hverandre. AFOLer har også bidratt til å gjøre LEGO til et bedre merke ved å bare lytte til dem. Når det gjelder LEGO Masters, handler det om å levere de mest unike, ikoniske og flotte modellene med en tidsbegrensning. Dette er så forskjellig fra det daglige bygge livet. For å vinne showet må du raskt tilpasse deg nye utfordringer.

Brikkemester Erik Legernes før han kommer med sin dom.

BN: Etter hvert som showet utviklet seg, hvordan vil du si at lagene utviklet seg? Det avhenger selvfølgelig av utfordringene. I starten var de ikke kjent med brikkerommet så godt, og de var spesielt ikke vant til å være rundt kameraer… Logikk vil si at de kan bli mer komfortable med hver episode selv med det ekstra presset å komme nærmere å bli en LEGO Master.

Erik: Jeg kan peke på tre viktige ting som jeg har lagt merke til under forestillingen.
Først: hastigheten og effektiviteten til lagene. Jeg tror at de norske lagene har brukt flest klosser av alle show.
For det andre: tenk raskt/handle raskt. Det er utrolig vanskelig å oppfylle kravene i oppgavene på så kort tid. Jeg tror ikke folk er klar over hvor vanskelig tidsaspektet er.
For det tredje: historiens unike karakter og posisjonering av modellene. Jeg tror deltakerne lærte mye av hverandre under showet, spesielt i historiefortelling og å lage noen av de ikoniske modellene.

BN: Vi har sett deg komme opp til deltakerne under byggetiden deres. Når du kommenterer byggene som pågår, hvor mottakelige er de?

Erik: De var begeistret over å se meg komme opp og ta bort litt av deres dyrebare tid! (ler) Alle kommentarene mine ville vært å hjelpe dem eller gi dem et lite dytt i en bedre retning. Selvfølgelig trengte de ikke å rette seg etter noe jeg sa. En annen ting jeg har sett under showet er at noen ganger ikke sluttscenen og modellene var «på plass». Jeg ville sannsynligvis ha satt opp scenen i mer dramatiske positurer. Men alle deltakerne var fantastiske, og jeg likte hvert bygg de produserte.

Brikkemester Erik Legernes følger med på deltakerne bak kameraene.

BN: Her er en annen tøff en – ser du på kollegene og deltakerne fra showet, ser du en fremtid for noen av dem i LEGO Group?

Erik: Det var viktig for showet og deltakeren at jeg er så objektiv som mulig. Gjennom årene har jeg ansatt mange designere til LEGO Group. Den siste er den beste skisse byggeren jeg kjenner, Luka Kapeter. Det spiller ingen rolle hvem du er eller hvor du kommer fra. Porteføljen din er viktig – det er bygge talentet som gjør deg fantastisk.

BN: Er det mulig å beskrive en perfekt deltaker? Vi kan kanskje hjelpe fremtidige søkere.

Erik: Det er mange ting som gjør «en perfekt» deltaker. Det viktigste er å ha det gøy! Noe jeg ønsker å se fra deltakerne er en unikhet ved modellen. LEGO er lyst og glad for meg, så et kunstnerisk valg av farger.

Selvfølgelig bidrar NPU (nice part usage) til lekenheten til modellen. Og funksjoner, de løfter ideer til neste nivå. Historiefortelling, med inkorporert humor og et budskap som kommer fra det. Og tilbake til det første og viktigste – ha det gøy!

Brikkemester Erik Legernes poserer

BN: Vi har sett trenden med at LEGO blir oppfattet som en «gutteleke» nå er i endring, heldigvis. Har du noen oppmuntrende ord til FFOLs (female fans of LEGO = kvinnelige fans av LEGO) der ute om å søke om LEGO Masters?

Erik: Jeg ville vært så glad om vi kunne få flere kvinnelige deltakere på LEGO Masters. Jeg håper at jeg har hjulpet til med intervjuet mitt for å gi noen innspill om showet. Hvis du har en interessant historie du vil fortelle, gode bygge ferdigheter, er du innovativ – det er ingen grunn til å ikke søke. Du kan ende opp i et team der du vil utfylle partneren din og skape et fantastisk team. På toppen av det er dette et Realty program, og deltakerne må ønske å dele de fantastiske personene de er.

BN: Hvor spent er du på å snart gå tilbake til hverdagen i Billund? Trives du i rollen som dommer?

Erik: Jeg trives veldig godt i rollen min som Brikkemester Det er ikke så vanskelig som jeg trodde det ville være (ler). Det verste som dommer er å være ansvarlig for å stoppe folks drømmer. Jeg håper at jeg ikke stopper noen fra å være en stor artist og at de fortsetter å drømme og bygge med LEGO-klosser. Den viktigste delen jeg vil understreke er at jeg vil at alle skal bli forelsket i å bygge med LEGO-klosser.

Jeg håper folk vil like showet fordi det er morsomt og at de vil bli imponert over alt du kan bygge. Det er et fantastisk medium å bruke, for å vise følelsene dine og bringe ideene til live. Men jeg savner også teamet mitt i Billund, prototyper og det eksisterende gratis bygge eksperimentet som jeg jobber med, så jeg kommer gjerne tilbake til normalen når forestillingen avsluttes.

BN: Tusen takk for at du tok deg tid til å chatte med BrickNerd!

Under LEGO i menyen finner du alle innlegg på BrikkeFrue.

Vi legger ut nye innlegg nesten hver dag! 

Lurer du på hvem som driver BrikkeFrue? Du kan lese om oss her 🙂 
Du finner BrikkeFrue på Facebook, Instagram, Threads og TikTok.

Tips oss gjerne på hva vi kan skrive om 😊

https://www.tiktok.com/@brikkefrue      

Fysiske LEGO butikker i Norge: Brikkebutikken på Kongsvinger, CF Bricks i Oslo, Klossehuset i Lier og Brikkeparadis i Moss
I innlegget «Hvor kan du kjøpe LEGO? Nytt og brukt…» finner du alt du trenger å vite om disse butikkene og mye mer til.

Bricklink: Norske butikkerSvenske butikker og Danske butikker. Finn ditt land på Bricklink.

Translate »
Facebook

Pin It on Pinterest

Følg oss
Se bilder