LEGO legger til rette for støtte til nevrodivergene fans

LEGO legger til rette for støtte til nevrodivergene fans

Sliter du med for mye støy i LEGO butikker? I LEGO butikkene i USA og i Billund Danmark kan du nå få noen hjelpemidler for å takle utfordringer med.

Hva betyr det å være nevrodivergent?

Å være nevrodivergent betegner at man har en nevrologisk utvikling, en hjernefunksjon og en atferd som anses som annerledes enn de fleste i samfunnet for øvrig. Dette skiller seg fra nevrotypiske personer. Eksempler på tilstander som ofte faller inn under begrepet nevrodiversitet er autisme, ADHD og Tourettes syndrom.
Kilde: Store norske leksikon

LEGO sin pressemelding

LEGO® Entities fortsetter å drive for å gjøre lekeopplevelser tilgjengelige for alle og lanserer en ny bølge av langsiktige initiativer for å støtte og feire nevrodivergente fans

  • En rekke langsiktige initiativer annonsert for å markere starten på autisme
    Akseptmåned.
  • KultureCity®, en organisasjon dedikert til å gjøre arenaer mer inkluderende, for å sertifisere LEGO® House og LEGO-butikker.
    LEGO Life Magazine oppdateres etter revisjon av inkluderingseksperter, Special Networks.
  • LEGO Foundation kunngjør endelige vinnere av sitt Play for All Accelerator-program for innovasjon som spesifikt støtter nevrodivergerte barn
  • Serier med videoer av autistiske skapere oppfordrer folk til å «elske måten de tenker på»

Billund, Danmark, 2. april 2024: LEGO Group, LEGO House og LEGO Foundation kunngjør i dag en rekke langsiktige initiativer designet for å støtte og feire nevrodivergerende barn og voksne for å markere starten på World Autism Acceptance Month.

 

Colette Burke, Chief Commercial Officer i LEGO Group, kommenterer:
«Alle LEGO® enheter er forent av vårt oppdrag om å inspirere og utvikle morgendagens byggere og en tro på at fordelene ved lek er like viktige for alle barn. Dette gir næring til vår utforskning av hvordan vi kan gjøre LEGO-opplevelsen mer inkluderende og innbydende for alle.»

 

«Vi vet at LEGO System in Play nytes av nevrodivergente fans i alle aldre, og vi ønsker å støtte, inspirere og feire kreativiteten deres. Vi håper at endringene i butikkene, publikasjonene og familieattraksjonene våre vil ha en positiv innvirkning og bidra til å omfavne de ulike behovene og styrkene til fansen vår globalt. Det vil alltid være mer å gjøre, og vi er forpliktet til å samarbeide med fans og eksperter for å implementere initiativer som kan bidra til å gjøre en forskjell i å bygge en mer inkluderende verden.»

 

Sensorisk inkludering i LEGO House og LEGO butikker
KultureCity er en ideell organisasjon dedikert til å forbedre tilgjengeligheten i offentlige rom for personer med sensoriske behov og ikke-synlige funksjonshemminger. Den sertifiserer steder som gir besøkende en inkluderende opplevelse gjennom opplæring av personalet og tilgang til støtteverktøy.

 

Sertifiseringen fungerer som en forsikring for besøkende om at ansatte ved sertifiserte arenaer forstår hvordan sensoriske behov varierer og hvordan de best kan bidra til å sikre at alle føler seg velkommen og støttet i besøket. Det betyr også at sensoriske poser alltid er tilgjengelige i kassen uten kostnad under besøk. Disse inneholder gjenstander som støyreduserende hodetelefoner, fidget-verktøy, visuelle signalkort, KultureCity-merkede snorer og strobe-reduksjonsbriller*.

  • Alle LEGO-butikker i USA og Canada blir KultureCity® Sensory Inclusive™-sertifisert i april. Ambisjonen er å utvide sertifiseringen til flere land senere på året.
  • LEGO House har allerede KultureCity Sensory Inclusive-sertifisering. LEGO House ligger i Billund, Danmark, og er den ultimate LEGO-fanopplevelsen og hjemmet til LEGO-klossen og har unike opplevelsessoner, lekeplasser på taket og et LEGO-museum. Det er det første opplevelsessenteret i Norden som får KultureCity-sertifisering. Den deltar også i den globalt anerkjente Sunflower Lanyard-ordningen** for personer med skjulte funksjonshemminger. I januar avduket LEGO House en ny opplevelse i History Collection, som har en interaktiv tidslinje med animasjoner støttet av lyd, blindeskrift, International Sign og håndfaste tremodeller for å øke tilgjengeligheten.

KultureCity-skilting som indikerer Sensory Inclusive-sertifiseringen vil være synlig på hvert sted når teamtreningen er fullført og støttende sensoriske poser er tilgjengelige. Sosiale historier vil være tilgjengelige på KultureCity-appen for å hjelpe gjestene med å forberede seg på besøket.

 

Vifterefleksjoner
Isabella på 11 år og autist reflekterte over endringene og hva de betyr for henne:
«Når jeg er på et overfylt sted eller et støyende område, føler jeg meg nervøs. De [støyreduserende] hodetelefonene hjelper veldig godt fordi de bare kansellerer de fleste høye lyder. Det gir meg litt mindre stress. Hvis det er noen som er veldig nær meg og jeg føler at jeg er veldig nervøs, vil jeg bare ta ut en fidget leke og leke med den for å roe meg ned.»

«Jeg liker å ha [støyreduserende] hodetelefoner og fidgets i LEGO-butikken fordi det bare kommer til å få meg til å føle meg mer velkommen.»

Samantha, mamma til Isabella sa om sertifiseringen:
«Da jeg hørte om dette prosjektet, strålte jeg bare. Jeg var så opprømt. Jeg har ventet på dette -å bare kunne gå til butikken, der de ansatte forstår, og butikken er klar for barnet mitt. Det er spennende. Å ha KultureCity involvert gir meg så mye selvtillit at barnet mitt vil nyte opplevelsen og sanseposene vil få oss til å komme til butikken oftere.»

Sean, autistisk AFOL (voksen fan av LEGO-lek) kommenterte også:
«Å ha sanseposer i en LEGO-butikk da jeg var liten, ville ha endret hele mitt syn på fellesskapene jeg kunne være en del av.»

«Å kunne oppleve LEGO-butikken i mitt eget tempo ville ha gitt meg mulighet til å koble meg til så mange andre mennesker og LEGO-fans, og virkelig føle at jeg hører til. Dette trekket vil gjøre det mulig for folk som meg, en fullvoksen voksen, å oppleve alt butikken har å tilby og la barn som besøker butikken få sitt eget perspektiv på sitt eget liv endret på en positiv måte. Det er noe som ikke kan erstattes.»

For å lære mer om KultureCity-sertifiseringen og hvordan den kan støtte familier som besøker LEGO House eller en sensorisk inkluderende sertifisert LEGO-butikk, se denne videoen. (ligger lengre ned i denne artikkelen også)

 

Klikk her for å lese hele pressemeldingen i sin helhet med mer informasjon.

 

LEGO sine bilder fra pressemeldingen

Kilder: LEGO Group 

Under LEGO i menyen finner du alle innlegg på BrikkeFrue.

Vi legger ut nye innlegg nesten hver dag! 

Lurer du på hvem som driver BrikkeFrue? Du kan lese om oss her 🙂 
Du finner BrikkeFrue på Facebook, Instagram, Threads og TikTok.

Tips oss gjerne på hva vi kan skrive om 😊

https://www.tiktok.com/@brikkefrue      

Fysiske LEGO butikker i Norge: Brikkebutikken på Kongsvinger, CF Bricks i Oslo, Klossehuset i Lier og Brikkeparadis i Moss
I innlegget «Hvor kan du kjøpe LEGO? Nytt og brukt…» finner du alt du trenger å vite om disse butikkene og mye mer til.

Bricklink: Norske butikkerSvenske butikker og Danske butikker. Finn ditt land på Bricklink.

Translate »
Facebook

Pin It on Pinterest

Følg oss
Se bilder