LEGO 90 år

Det er i år 90 år siden Ole Kirk Kristiansen bygget de første LEGO lekene.

Det er i år 90 år siden Ole Kirk Kristiansen laget den kjente leke anden i tre.
40501 The Wooden Duck ble gitt ut i 2020, og du fikk kun kjøpt den i LEGO House i Billund i Danmark. Det ligger noen eksemplarer til salg på Bricklink, men de er ikke billige 😉

LEGO kommer med settet 40567 Forest Hideout som GWP senere i juni. Dette er en ny versjon av 6054 Forestmen’s Hideout. Alt om både 40567 og 6054 kommer til fredag på BrikkeFrue. Så bare følg med på BrikkeFrue da.

Les også: LEGO CON 2022

LEGO skriver følgende i sin pressemelding:

Denne sommeren feirer LEGO-konsernet fansens kreativitet og lekens kraft når den nye LEGO® Play Well Study viser at lek er grunnleggende for velvære og lykke for hele familien.

Billund, Danmark – 26. mai 2022:  For nitti år siden laget en dansk snekker en serie med små treleker i verkstedet sitt i Billund, Danmark. Hans første samling hadde beskjedne 36 gjenstander som inkluderte biler, fly og yoyoer, alle nøye laget for å hjelpe lokale barn å lære om verden.

Det Ole Kirk Kristiansen ikke kunne ha visst tilbake i 1932, var at LEGO-konsernet ville bli et av de største leketøyselskapene i verden og inspirere millioner av barn til å leke hvert år.

Tjueseks år etter at Ole laget sitt første tre leketøy, patenterte sønnen Godtfred LEGO®-klossen vi kjenner i dag, med sitt sammen låsende rørsystem som tilbyr uendelige kreative bygge muligheter. Siden den gang har LEGO-klossen vært travel. Fra noen få enkle klosser i primær farger har den ydmyke klossen dannet grunnlaget for over 18 000 LEGO-produkter, mottatt Hollywood-behandlingen i THE LEGO MOVIE™, hjulpet barn med å lære om robotikk og koding gjennom LEGO® MINDSTORMS®, og inspirert timer med lekende digitale eventyr i over 180 LEGO videospill.

Gjennom tidene har Oles lidenskap for morsomme leker av høy kvalitet bestått som hans arv. Faktisk kommer navnet «LEGO» fra to danske ord «Leg Godt», som betyr «Lek godt». Og nå viser ny forskning fra LEGO Play Well Study at lek ikke bare er moro, men også en integrert del av barndoms utvikling, generell lykke og familie velvære.

 

The Power of Play
For 2022 LEGO Play Well-studien spurte selskapet mer enn 55 000 foreldre og barn i over 30 land og fant ut at nesten alle foreldre tror barn styrker kreativiteten sin (93 %), kommunikasjon (92 %), problemløsning ferdigheter (92%) og selvtillit (91%) mens de spiller. Når barn leker, utvikler de ferdigheter som hjelper dem å trives i en verden i rask endring.

Men viktigst av alt, nesten alle barn sier at det å leke som en familie gjør dem lykkelige (97 %), hjelper dem å slappe av og tar tankene bort fra skolen (95 %) og er deres favoritt måte å lære på.

 

A Family Affair
Play er ikke bare for barn. Å leke sammen gjør hele familien lykkeligere, bygger sterkere familiebånd og forbedrer deres velvære ifølge 95 % av foreldrene. Over 4 av 5 foreldre (85 %) ropte spesifikt ut LEGO-lek, og sa at familiene deres er lykkeligere når de leker med LEGO-klosser.

Familieverdier har alltid vært i hjertet av LEGO Group, som fortsatt har hovedkontor i Billund, Danmark, hvor Ole begynte å lage sine første leker. Den dag i dag eies den fortsatt av Oles familie med barnebarnet Kjeld Kirk Kristiansen som nylig overlot roret til sin egen sønn, Thomas Kirk Kristiansen.

«Da min oldefar grunnla selskapet for 90 år siden, erkjente han at lek kunne forandre barnas liv – det bringer familier sammen og hjelper barn med å utvikle ferdigheter som kan gjøre dem i stand til å nå sitt fulle potensial. Han hadde bare et lite verksted, men han hadde store ambisjoner om å sikre at så mange barn som mulig kunne oppleve fordelene leken gir, sier Thomas Kirk Kristiansen, styreleder i LEGO Group. «Enten 1932, 2022 eller på vårt 100-årsjubileum i 2032, streber vi etter å fortsette denne arven ved å hjelpe alle familier, uansett hvor de er i verden, til å spille bra.»

 

Liten kloss, uendelige muligheter
Mens LEGO-konsernet stadig har skapt nye måter å leke på, har dens opprinnelige hensikt aldri endret seg: å bygge barns fremtid gjennom lek og sette i gang deres fantasi og kreativitet. Faktisk kan seks 2×4 LEGO-klosser i samme farge kombineres på over 915 millioner forskjellige måter. En utfordring akseptert av fans over hele verden!

Når det kommer til barn, sier 95 % at leker som LEGO-klosser hjelper dem med å være kreative og prøve nye ting, mens voksne fans av LEGO (AFOLs) viser overveldende kreativitet med LEGO-klossen hver dag – de har til og med designet noen av merkets mest populære sett!

«Jeg har brukt LEGO-bygging til å forvandle alle de sprø ideene jeg har til virkelighet i mange år – det er alltid nye byggeteknikker å prøve som setter i gang fantasien min for nybygg. Og viktigst av alt, LEGO-bygging kobler meg til et fellesskap av fantastiske kreative mennesker rundt om i verden,” sa Chinna, 28 år gammel fra Virginia, USA.

 

Bygge en lysere fremtid
De siste ni tiårene har forsterket hvor viktig lek er for alle barn. Det er derfor 25 prosent av LEGO-konsernets overskudds utbytte går til LEGO Foundation, og gir millioner av barn sjansen til å leke og lære – inkludert de som er vanskeligstilt og påvirket av kriser. I fjor forpliktet LEGO Foundation over 440 millioner dollar for å hjelpe barn over hele verden å nå sitt fulle potensial gjennom lek.

 

Feir med oss
​​I forkant av 90-årsjubileet vil LEGO Group feire fans kreativitet og 90 år med LEGO-lek med en rekke aktiviteter for å hjelpe de i alle aldre å oppleve gleden og fordelene ved lek selv. Disse aktivitetene inkluderer:

 • Inspirerende familier med spennende bygge utfordringer og en «Hvilken kloss er du?» quiz fra 9. juni på LEGO.com, LEGO sosiale mediekanaler og LEGO Life
 • Vi feirer rollen som lek i livene til verdenskjente kreative som Alicia Keys, Yotam Ottolenghi og Peggy Gou,
 • Å gjøre LEGO-butikker om til lekeplasser fra 10. juni, med morsomme byggeaktiviteter med jubileumstema for besøkende og utstillingsområder for kreasjoner som kan vises frem
 • Å hedre fantastiske AFOLs ved å vise hvordan de aldri har sluttet å spille, skape og inspirere oss som merkevare,
 • Samler LEGO-fans og familier for en spennende titt bak kulissene til LEGO HQ med LEGO® CON 18. juni,
 • Viser barns evne til å gjøre hverdagslige øyeblikk til lekne eventyr, og gi inspirasjon til å hjelpe foreldre til å gjøre det samme som en del av LEGO Foundations #PlayPledge-bevegelse,
 • Samarbeide med underholdning, kunst og design, musikk, mote, sport og spillpartnere for å skape lekne rom og opplevelser for lokalsamfunn rundt om i verden,
 • Gjenskaper ikoniske LEGO-modeller for å gi timevis med moro og nostalgi for familien med LEGO Classic 90 Years of Play med et annet festlig sett som fortsatt skal avsløres,
 • Inviterer LEGOLAND-gjester i utvalgte parker* til Play YOUR Way mens de opplever fem forskjellige typer leke aktiviteter og samler merker mens de utforsker LEGOLAND,
 • Hjelper fans i alle aldre å oppleve en verden av lekne læringsaktiviteter med 25 millioner LEGO-klosser i LEGO House i Billund, «Klossens hjem».
 • Og gir våre 24 000+ kolleger over hele verden fri for å feire og oppleve kraften i lek sammen 10. juni på vår årlige LEGO Play Day.

Følg hashtaggen #LEGO90years eller besøk LEGO.com/90-Years-Of-Play for å bli med på moroa.

Morsomme fakta om LEGO-merket:

Morsomme fakta om LEGO-merket:

 1. Alt er i et navn – Ole henvendte seg til sine ansatte for å få hjelp til å navngi firmaet sitt, og tilbød en flaske av sin hjemmelagde vin. Kanskje heldigvis for sine ansatte, kom han på vinner navnet selv!
 2. Bare det beste er godt nok – Oles motto setter fortsatt standarden for kvalitet og sikkerhet. LEGO-elementer slippes, knuses, varmes opp og testes med kunstig svette og spytt for å sjekke at de tåler å være et barns favorittleketøy. Smør brukes til og med for å kopiere fete fingre.
 3. Splittende hår – hver LEGO-kloss er støpt til nøyaktigheten av et hårs bredde (5my/0,005 mm) for å sikre den perfekte «clutchkraften» som holder LEGO-kreasjoner sammen.
 4. En varig appell – LEGO-klossen ble kåret til århundrets leketøy i 1999 – over 40 år etter at den først ble designet.
 5. Klossplanen – utformingen av LEGO-klossen vi kjenner i dag har vært den samme siden 1958, noe som betyr at klosser produsert for over 60 år siden passer med de som er laget i dag.
 6. En ny modell – innen 2030 har vi som mål å lage alle LEGOs kjerneprodukter av mer bærekraftige materialer uten å endre designet eller gå på akkord med kvalitet eller sikkerhet. Rundt 150 LEGO-elementer er allerede laget av bærekraftig hentet sukkerrør, og en prototype av LEGO-klossen laget av resirkulerte PET-plastflasker ble avduket i 2021.
 7. Store klosser for små hender – LEGO® DUPLO® ble introdusert for å hjelpe småbarn å leke kreativt i 1969 – DUPLO-klosser er dobbelt så store som LEGO-klosser i alle dimensjoner.
 8. Står høyt – hver LEGO Minifigur måler 4 klosser høye uten hår eller hatter eller tilbehør for å sikre at den matcher proporsjonene til bygningene i LEGO System in Play.

Utvalgte LEGOLAND-parker inkluderer: USA: Florida, California og New York, Danmark: Billund, Storbritannia: Windsor, Japan: Nagoya, Tyskland: Günzburg, Malaysia: Johor.

For mer informasjon, vennligst kontakt media@lego.com

Om LEGO Play Well Study 2022
Alle funn fra rapporten, med mindre annet er referert, ble samlet inn fra totalt 32 781 foreldre og 24 593 barn i alderen 5-12 gjennom en 20-minutters nettbasert kvantitativ undersøkelse utført i 35 land tidlig i 2022. For en fullstendig liste over land, vennligst kontakt media@lego.com

LEGO har på sine sider en liten oversikt over vanlige spørsmål i forbindelse med at de er 90 år.

Vanlige spørsmål

Hva er 90 år med lek?
I 2022 fyller LEGO konsernet 90 år! Det skal vi markere med massevis av gøyale aktiviteter, alternative byggeinstruksjoner, jubileumssett og mye, mye mer. Du kan feire jubileet sammen med oss her på siden!

Hvorfor er lek så viktig?
Det er vitenskapelig dokumentert at lek er en av de mest effektive måten barn tilegner seg nye ferdigheter på, enten det er snakk om fysiske, sosiale, emosjonelle, kognitive eller kreative ferdigheter. Vil du vite mer om hvorfor lek er et så effektivt verktøy i barns læring, kan du lese mer på faktasiden vår: https://www.LEGO.com/en-gb/build-a-world-of-play

Når har LEGO konsernet jubileum?
10. august 2022! På denne dagen blir vi nøyaktig 90 år gamle! I den anledning er vi i ferd med å lage massevis av kreative aktiviteter og jubileumssett som garantert vil sette alle i lekent humør! Følg med på denne siden, og bli med på leken du også!

Under LEGO i menyen finner du alle innlegg på BrikkeFrue.

Vi legger ut nye innlegg nesten hver dag! 

Lurer du på hvem som driver BrikkeFrue? Du kan lese om oss her 🙂 
Du finner BrikkeFrue på Facebook, Instagram, Threads og TikTok.

Tips oss gjerne på hva vi kan skrive om 😊

https://www.tiktok.com/@brikkefrue      

Fysiske LEGO butikker i Norge: Brikkebutikken på Kongsvinger, CF Bricks i Oslo, Klossehuset i Lier og Brikkeparadis i Moss
I innlegget «Hvor kan du kjøpe LEGO? Nytt og brukt…» finner du alt du trenger å vite om disse butikkene og mye mer til.

Bricklink: Norske butikkerSvenske butikker og Danske butikker. Finn ditt land på Bricklink.

Translate »
Facebook

Pin It on Pinterest

Følg oss
Se bilder