NASA og LEGO

Representative LEGO-minifigurer foran European Service Module som skal drive Orion-romfartøyet på Artemis II. Fire LEGO minifigurer vil fly på Artemis I som en del av det offisielle flysettet, som inneholder minner for pedagogisk oppsøking og ettertiden. Kreditt: NASA / Radislav Sinyak

Helt siden 90 tallet har NASA og LEGO hatt samarbeid. 

NASA og LEGO Group har en lang historie med samarbeid om prosjekter som engasjerer barn og voksne for å oppmuntre interesse for STEM-felt og rom utforskning. I tillegg til å gi inspirasjon til flere NASA-temasett de siste årene, har NASA nylig inngått samarbeid med LEGO Education for å engasjere seg med tusenvis av lærere og studenter gjennom «Build to Launch», en 10-ukers digital læringsserie som utforsker teknologien STEM konsepter og karrierer bak Artemis I oppdraget til månen. Fire LEGO-minfigurer vil også fly ombord på Orion, pakket sammen med andre minner valgt ut av byrået for å fly på Artemis I, for ytterligere å koble og engasjere barna med Education serien og fremheve NASA-karrierer.

Gjennom åpne leksjoner vil elevene få praktisk erfaring og løse problemer som ligner de Artemis I teammedlemmene møter når de bygger mot lansering. I tillegg til leksjons planer og lærerveiledninger, inneholder serien ukentlige videoer som introduserer LEGO Space Team og deres NASA Artemis I-teamkolleger, og hjelper elevene å bedre forstå STEM-romkarrierer og kunnskapen og ferdighetene som ligger i å fullføre vellykkede romoppdrag.

NASA-personell som holder LEGO-minifigurer mens de utfører en passformsjekk på NASAs Johnson Space Center for gjenstander å fly på Artemis I som en del av det offisielle flysettet, som inneholder minner for pedagogisk oppsøking og ettertiden. Kreditt: NASA

Mer bakgrunn om historien til dette samarbeidet følger:

1990-tallet

NASA og LEGO Group deltok uavhengig i First Robotics Competition og MIT Media Lab-prosjektet, og startet år med samarbeid fra både NASA og LEGO Group i FIRST robot utfordringer som kulminerte i mange rom-tema robotikk-utfordringer gjennom årene.

2002

LEGO Group gikk sammen med Planetary Society og NASAs Mars Public Engagement Program for å gjennomføre en NASA konkurranse for å navn gi Mars Exploration Rovers. NASA valgte navnene «Spirit» og «Opportunity» gjennom en student oppgave konkurranse som trakk nesten 10000 bidrag. LEGO Group hjalp også NASA med å gi en mulighet til å «Send ditt navn til Mars» på en mini-DVD om bord på hver av tvilling roverne. Hver DVD bar navnene på rundt 4 millioner mennesker til to forskjellige steder på Mars som, i løpet av rovernes årelange reiser, hver avslørte tegn på gammelt vann, en nøkkel ingrediens for livet slik vi kjenner det.

7471 Mars Exploration Rover

LEGO Group konstruerte en modell i naturlig størrelse av NASA Mars Exploration Rover, vist på flere museer, konferanser og offentlige arrangementer for å promotere «Name the Rovers»-konkurransen og Mars-oppdraget.

Rett etter at Mars-roverne fikk navnene sine, lanserte NASA Spirit and Opportunity fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Hver rover inkluderte byggeklosser og et bilde av en «astrobot» (astronaut robot) minifigurer festet til romfartøyet, samt en CD med en digital liste over navn fra «Send Your Name to Mars»-konkurransen. Gjennom Planetary Societys «Red Rover Goes to Mars»-oppsøkende innsats, blogget astrobot-minikarakterer ved navn Biff Starling (ombord Spirit) og Sandy Moondust (ombord Opportunity) om reisen deres til Mars under de innledende stadiene av oppdraget. Disse mini karakterene og mini-DVD-komponentene ble laget av materialer som tåler det harde mars miljøet.

Basert på design informasjonen gitt av NASA og Jet Propulsion Laboratory/Caltech, ga LEGO Group ut «LEGO Mars Exploration Rover»-settet, som inkluderte kopier av 2001 Mars Odyssey orbiter, en av Mars Exploration Rovers, og Delta II rakett og utskytningstårn som fraktet begge til Mars. LEGO Group produserte også en større, mer kompleks modell av Spirit/Opportunity. Begge settene var en del av et lisensiert «Discovery Kids»-tema, som forsøkte å koble studenter med ekte i stedet for science-fiction romoppdrag.

Tre LEGO-figurer som representerer den romerske guden Jupiter, hans kone Juno og Galileo er vist her ombord på Juno-romfartøyet. Kreditt: NASA/JPL-Caltech/KSC

2004

LEGO Group donerte sin Spirit/Opportunity rovermodell i naturlig størrelse laget av LEGO klosser til Kennedy Space Centers besøkssenter, hvor den fortsatt er synlig for publikum i dag.

2010

LEGO Group ga ut NASA-inspirerte produkter i LEGO CITY-serien deres og utviklet sammen med NASA innovative pedagogiske STEM-relaterte aktiviteter og produkter. Flere av de pedagogiske LEGO-settene fløy om bord på den internasjonale romstasjonen (ISS), hvor de ble satt sammen av astronauter i bane sammen med barn og studentgrupper over hele landet.

2011

Den endelige oppskytningen av Space Shuttle Endeavour STS-134 bar en nyttelast av LEGO-klosser som senere skulle settes sammen av astronauter på ISS for å demonstrere forskjeller i hvordan LEGO reagerer i null tyngdekraft sammenlignet med LEGO på jorden. NASA og LEGO Group holdt et «Build the Future»-arrangement i forkant av oppskytingen av romfergen Endeavour STS -134.

I august 2011 lanserte NASA Juno-romfartøyet til Jupiter fra Canaveral Air Force Station ombord på en Atlas V-rakett. På Juno var tre LEGO miniatyrfigurer, som representerte Jupiter, Juno og Galileo. NASA og LEGO Group var vertskap for nok et «Build the Future»-arrangement ved lanseringen av Juno-romfartøyet.

2012

Våren 2012, før NASAs Curiosity-rover vellykket landet på Mars 6. august, sendte en NASA-kontraktør inn et design av Curiosity-roveren gjennom forløperen til LEGO IDEAS-nettstedet, LEGO CUUSOO. På noen korte måneder fikk Curiosity-modellen mer enn 10000 stemmer fra fansen. Gjennom en design lisens med JPL/Caltech, godkjente LEGO modellen for begrenset produksjon og salg. Som en del av 2013-utgivelsen av settet, samarbeidet LEGO Group med NASAs Mars Public Engagement Program om utviklingen av et tilleggs hefte ment å inspirere elever med pedagogisk og oppsøkende innhold om Curiosity-roveren og dens oppdrag om å søke de nødvendige miljøforholdene for liv på Mars, hvis det noen gang har eksistert.

Kreditt: NASA

2013

NASA og LEGO Group annonserte konkurransen «NASA’s Missions: Imagine and Build» for å anspore elever i alle aldre til å bruke klossene til å bygge modeller av fremtidige fly og romfartøy. Konkurransen valgte ut vinnere i to kategorier: (1) «Inventing our Future of Flight» og (2) «Imagine our Future Beyond Earth.» Vinnerne ble annonsert i september 2013.

2014

LEGO Group lanserte sin City Space Shuttle-linje og Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen ankom den internasjonale romstasjonen med 26 LEGO-figurer spesielt designet for oppdraget hans, som en del av et samarbeid mellom LEGO og European Space Agency.

2016

NASA og LEGO Group samarbeidet om en nettbasert sommer aktivitet for barn, med tittelen «Mission to Space». Aktiviteten inkluderte interessante fakta, spill og videoer relatert til ISS, Jupiter og Mars – de tre stedene i verdensrommet der LEGO-klosser eller minifigurer hadde reist.

21312 Women of NASA

2017

LEGO Group ga ut sitt NASA Apollo Saturn V-sett, en idé som opprinnelig ble sendt inn av en LEGO IDEAS-fan. Ideen oppnådde 10000 stemmer og ble valgt ut av LEGO for produksjon. Dette settet har 1969 klosser, som et nikk til året Saturn V-raketten tok Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Mike Collins til månen ombord på Apollo 11 i 1969. NASA hjalp LEGO-gruppen med å sikre nøyaktigheten til denne Saturn V-modellen.

Senere samme år ble en annen LEGO IDEAS-innlevering som fikk 10000 stemmer på rekordtid produsert av LEGO. LEGO Women of NASA inneholdt fremtredende kvinner i NASAs historie, inkludert Sally Ride, den første kvinnelige astronauten som reiste til verdensrommet; Mae Jemison, den første afroamerikanske kvinnen som flyr til verdensrommet; Margaret Hamilton, en programvare ingeniør fra Apollo; og Nancy Grace Roman, kjent av mange i og utenfor NASA som «Mother of Hubble».

2018

LEGO CITY og LEGO CREATOR henvendte seg til NASA med prosjekter som fokuserer på å feire 50-årsjubileet for Apollo 11, i tillegg til en rekke sett med rom tema inspirert av NASA-programmer. NASA samarbeidet med LEGO CITY for å gi tilgang til informasjon, bilder, fasiliteter og NASA karrierer, inspirerende sett for å hjelpe barn å forestille seg en fremtid i verdensrommet gjennom lek.

Kreditt: NASA

2019

NASA og LEGO Group feiret 50-årsjubileet for Apollo-programmet og NASAs neste gigantiske sprang med NASA inspirerte sett og relaterte offentlige engasjement aktiviteter som har som mål å inspirere neste generasjon til å fortsette å drømme om å reise til Månen og Mars. Dette samarbeidet inkluderte LEGO Groups deltakelse i National Air & Space Museums Apollo 50 Festival, et gratis tredagers arrangement på National Mall i Washington, DC. LEGO Group ble med på feiringen med en stor byggeaktivitet for å inspirere barn og familier til å drømme om vår felles fremtid i verdensrommet. Arrangementet omfattet flere utstillinger fra NASA med fokus på byråets Artemis måneutforskningsoppdrag.

21321 International Space Station

NASA samarbeidet med LEGO i en måne til Mars nett utfordring i 2019, og som en del av sitt 10-årsjubileum for LEGO Ideas, ba LEGO publikum om å stemme blant flere tidligere scenografier som fikk 10000 LEGO fanstemmer, men som ikke tidligere hadde blitt valgt ut for produksjon. Fans stemte for et scenografisk design av den internasjonale romstasjonen (ISS), som senere ble produsert av LEGO Ideas under 20-årsjubileet med kontinuerlig menneskelig tilstedeværelse på ISS.

2021

NASA samarbeidet med LEGO City for å hjelpe med å oversette spenningen ved Mars Perseverance landings  og Ingenuity helikopter testen til tusenvis av barn gjennom et LEGO City News-segment som inkluderte fakta om Mars og feiret den vellykkede roverlandingen og helikopter testen.

NASAs pågående partnerskap med LEGO for Build to Launch utdanningsserien, bygge utfordringer og arrangementer, og støtte for NASA-inspirert innhold representerer et eksempel på et mangefasettert partnerskap for å dele informasjon, bygge spenning og inspirere neste generasjon til å være interessert i STEM karrierer og vår felles fremtid i verdensrommet.

Les også: 10283 NASA Space Shuttle Discovery

Under LEGO i menyen finner du alle innlegg på BrikkeFrue.

Vi legger ut nye innlegg nesten hver dag! 

Lurer du på hvem som driver BrikkeFrue? Du kan lese om oss her 🙂 
Du finner BrikkeFrue på Facebook, Instagram, Threads og TikTok.

Tips oss gjerne på hva vi kan skrive om 😊

https://www.tiktok.com/@brikkefrue      

Fysiske LEGO butikker i Norge: Brikkebutikken på Kongsvinger, CF Bricks i Oslo, Klossehuset i Lier og Brikkeparadis i Moss
I innlegget «Hvor kan du kjøpe LEGO? Nytt og brukt…» finner du alt du trenger å vite om disse butikkene og mye mer til.

Bricklink: Norske butikkerSvenske butikker og Danske butikker. Finn ditt land på Bricklink.

Translate »
Facebook

Pin It on Pinterest

Følg oss
Se bilder